sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Pienet ilot

Viikko sitten Resko teki selväksi, että se haluaa ruokaa. Haluaa syödä. Minun vatsaongelmainen snautserini, 1v ja 5kk, johdatti minut keittiöön ja istui odottamaan että kaivan kaapista ruokasäkin ja pistän ruoat kuppiin ja laitan kupin lattialle. Ja se söi kaiken. Rasti seinään.

Alkukeväästä meillä oli ongelmia Rekun ruokavalion kanssa, kun kaikki tuntui närästävän ja vatsa piti jäätävää lorinaa ja murinaa eikä mikään uponnut. Monet keskustelut käytiin Reskon kasvattajan Martinan kanssa (hän on eläinlääkäri) ja mietittiin mikä aiheuttaa Rekun paastoamisen. Ensin karsittiin ainakin kaikki rasvainen ruoka pois; ostelin ruokakaupasta alle 10% nautaa ja broileria ja kalkkunaa. Kun hyviä päiviä oli enemmän kuin huonoja, lisäsin puolet Royal Caninin Dermacomfortia, että teini saisi enemmän vatsantäytettä. Huomasin selvän yhteyden sen kanssa, että jos Reskon edellisestä ateriasta oli kulunut liian monta tuntia, alkoi vatsan lorina ja koiran huono olo. Ja kun Reskolle tuli huono olo, se ei enää syönyt yhtään mitään - ei suostunut ottamaan edes lihaa, joka yleensä teki aina kauppansa. Alkoi pakkosyöttö. Nämä vatsan lorinat loppuivat aina seuraavan 10 minuutin sisällä siitä kun sain snautserille tukittua ruokaa kurkusta alas. Onneksi sentään Resko on niin loputtoman kiltti otus, ettei se ikinä suuttunut kun tungin sille ruokaa suuhun ja pakotin nielemään. Kerrasta toiseen se vain katsoi minua surusilmin ja nieli ruoan. Ja hetken kuluttua, kun vatsa oli rauhoittunut, se alkoi aina itse syömään kupista. Ihan aina. Siis: liian monta tuntia edellisestä ruoasta -> vatsa lorisee, Reskolla närästää, sen vatsa on ihan kivikova ja arka -> ei suostu syömään mitään -> pakkosyöttöä -> kuluu n. 5-10min, vatsa hiljenee ja Resko alkaa syödä itse.

Tällä hetkellä Resko syö 3-4 kertaa päivässä. Se syö aamulla herättyämme yleensä siinä kahdeksan aikaan, sitten päivällä 12 aikaan, iltapäivällä joskus kolmen ja viiden välillä ja iltaruoan yhdeksän ja kymmenen välillä. Ja joskus jonkun pienen liha-annoksen näiden välillä: naudanmahapullan, lihapullan, jauhettua kalkkunaa/broiskua. Nappulana menee Barking Headsin vatsaystävälliseksi mainostettu ja todettu kana ja syötän samalla pois alkuvuodesta ostettua Pro Formancen Active Adultia. Lihat on Maukas-pötköjä, yleensä kalkkunaa, kalkkunaa sis luut, broileria, naudanmahaa, jne. Rasvaista sikaa tai nautaa tai sikanautaa en uskalla enää edes kokeilla, ettei Reskon vatsa/muu ruoansulatuselimistö pistä pahakseen. Välillä annan sille syksyllä pakastamiani hirvenluita ja herkkuina menee nappulat/kevyt kalkkunanakit/kuivatut lihaherkut. Mutta että olenkin iloinen vaan siitä, että Resko SYÖ ja sen vatsa on ollut jo monta viikkoa ilman oireita. Kerkesin jo miettiä haimatulehdukset ja paljon pahemmatkin aiheuttajat Reskon kurjalle ololle ja vatsaongelmille.

Teinikoira ei ole enää pelkkää luuta ja nahkaa :-)

6 kommenttia:

Sarianne kirjoitti...

Toivottavasti vatsaongelmat helpottavat iän myötä! Työssäkäväynä olisi hankala ylläpitää tuota ruokinta-aikataulua. Onpa tosi kesäinen tuo alempi kuva :D

Josefiina kirjoitti...

No niimpä.. 8 tunnin työpäivät ehheh! :D
Jospa tämä tästä :)

Unknown kirjoitti...

Hienoa, kun syö, vaikka aika työläs ruokaohjelma. Oletko kokeillut Antepsinia? Se auttoi Piskiä, jolla oli krooninen mahavaiva.

Josefiina kirjoitti...

Kokeiltiin, sitä nestemäistä. Resko oksensi aina välittömästi sitä saatuaan :/

Unknown kirjoitti...

No voi harmi. Krooninen mahavaiva on tosi kelju juttu etenkin nuorella koiralla. Pidetään täällä peukkuja ja tassuja pystyssä, että Reskolle löytyisi toimiva ja helposti toteutettava dieetti.

Henni kirjoitti...

Tuohan on todella hyvä uutinen että pikku Resco on alkanut syömään ja vatsa on pysynyt kunnossa. :) Toivottavasti tilanne pysyy samana jatkossakin! :)